ETS NORD alustas uute kõrghügieeni tagavate köögiventilatsiooni seadmete tootmist

07.02.2020

ETS NORD avas eile Tallinna tehases uue korpuse, kus arendatakse ja toodetakse kogu Põhjamaades ainulaadse tehnoloogia abil innovaatilisi köögiventilatsiooni seadmeid, mis tagavad restoranidele ja suurköökidele varasemast oluliselt puhtama kõrghügieenilise keskkonna.   

Kubude ja köögiventilatsiooni seadmete tootmist on ETS NORD muude ventilatsioonisüsteemide kõrvalt arendanud juba 2005. aastast. Tallinnas Peterburi maanteel asuva tehase uue tehnoloogia korpus loodi eesmärgiga viia ETS NORD toodete tehniline kvaliteet maailma tipptasemele ja pakkuda oma klientidele kõrgeimat, viienda põlvkonna tehnoloogiat. Kui seni on müüdud suurköökidele ja restoranidele nii Eestis kui välismaal aastas ligikaudu 800 kubu, siis järgmise viie aastaga soovitakse tõsta see arv 5000-ni. Peamine eesmärk on uudse tehnoloogia abil siseneda uutele turgudele nii Kesk-Euroopas, Araabias, Suurbritannias kui mujal.

ETS NORD AS juhatuse esimees Urmas Hiie: “Suurköökides, restoranides ja muudes toidu valmistamisega seotud kohtades on kõige tähtsamal kohal hügieen, et erinevad bakterid ei areneks ega satuks inimeste organismidesse. Muidu võivad levima hakata ka sellised viirused, mis just praegu põhjustavad üle maailma palju tragöödiat ja paanikat.

Meie tehases arendatud n-ö viienda põlvkonna köögikubud on spetsiaalse keevitusega konstruktsiooniga, mis aitab luua olukorra, kus detailide omavahelisel ühendamisel tekib minimaalselt erinevaid nurkasid ja vahesid, kuhu bakteritel on hea kinni jääda. Meie eesmärk on saavutada uue tehnoloogiaga võimalikult siledad ja suletud pinnad, mida on kerge puhastada ja kus bakteritel on raske paljunema hakata.”

Uus tehasekorpus loob ETS NORDile materiaalse baasi kasvatada tootmismahte 20–25% igal järgmisel viiel aastal. Tehase täisvõimsuseni plaanitakse tootmises jõuda nelja aasta jooksul ning järgmise viie aasta eesmärk on kasvatada ettevõtte käive 125 miljoni euroni.

ETS NORD AS tootearendusjuht Timo Olesk: “Täna oleme seisus, kus uue keevitustehnoloogia juurutamine on lõpusirgel. Täielikult hakkama uue generatsiooni köögikubusid tarnima teisest kvartalist.

Lisaks uut tüüpi konstruktsioonile kasutame jätkuvalt oma süsteemides osooni generaatorit, mis on väga tõhus lõhnade ja bakterite eemaldamisel, samuti väheneb süsteemide tuleoht. Osonaatori kasutamisel on võimalik saavutada energiasäästu – kuna ventilatsiooniseadmes köögist väljatõmmatavast soojast õhust kantakse energia üle õuest tulevale jahedamale värskele õhule, siis on õhu järelkütmise vajadus oluliselt väiksem.”

Uue tehase suurim uuendus on selle innovaatiline ja isegi Põhjamaades ainulaane sisseseade – alustades laser-robotkeevitusliinist, CNC paneelipainutuskeskusest, viimase põlvkonna automaat-pulbervärvimisliinist, polüuretaantihendite vulkaniseerimisliinist ning lõpetades vesi/õhk kalorifeeride tootmisliiniga. Uue tehase koguinvesteering seadmetesse oli neli miljonit eurot. Uue põlvkonna toidutööstuse ventilatsiooniseadmete arendusprojekti kogumaksumuseks on planeeritud 1,3 miljonit eurot, millest EAS katab ettevõtte arenguprogrammi raames 35% investeeringutest.

Varasemale 14 000 m2 suurusele tehasele lisandus uue korpusega pinda 6 300 m2. Uue tehnoloogi arendamise ja tootmisega loob ETS NORD 50 uut kõrge lisandväärtusega töökohta.

Vaata uute tootmisruumide avamispeo videot SIIT