Üleskutse sisekliima loojatele!

18.05.2020

Kallid Kolleegid ja Koostööpartnerid!

Seda kirja ajendas mind kirjutama praegune segane kriisiolukord Eestis.

Minu jaoks on neljas kord näha, kuidas algab majanduse allakäik. Esimest korda olin aastal 1991 noore masinaehitusinsenerina Soomes ja nägin, kuidas Airam´i tehases äsja koondamisteate saanud vahetuse meister ahastusest nuttis. Ta oli oma perele äsja ostnud ridaelamuboksi ja ei suutnud selle laenumakset tasuda. Kinnisvara hind oli vahepeal langenud sedavõrd, et isegi, kui ta oleks maja ära andnud, oleks ta ikkagi pangale võlgu jäänud.

Nõukogude liidust pärit vaese praktikandina oli mul raske soomlaste murest aru saada, kuna meie jaoks oli kuue kuu koondamistasu ning seejärel kolme tuhande margane töötuskindlustuse abi terve varandus.

Läks ainult seitseteist aastat ning Eestis kordus 2008 sama traagika. Kinnisvara hinnad tulid alla 30% ja ehitusturg kukkus üle 60%. Sellele lisaks lasid kõik ehitajad veel 10% hinda alla, et kukkumine ikka õige korralik saaks.

Samal ajal olid Skandinaavlased selleks korraks nii hästi valmistunud, et nende kinnisvara hinnad ei kukkunud üle viie protsendi ja juba aasta pärast tõusid endisele tasemele. Mis ei tähendanud, et nad poleks virisenud, kui halvasti neil läheb!

Tänane kriis on esmajoones tervisekriis, kõik mis sellele järgneb, on lihtsalt paanika. Hirm ja ahnus on tugevad liikuma panevad jõud ning kõige paremini kajastavad seda aktsiahindade kõikumised börsil. Rahatrükk käib täie hooga, kuid kahjuks see reaalmajandusse nii lihtsalt ei jõua. Šaakalid, kes istuvad rahapoti otsas, ootavad ja varitsevad, kuidas midagi odavalt kätte saada. Inimesed küsivad juba piinlikkust tundmata allahindluseid kõige ebamõistlikkumatest kohtadest.

Ma ei taha hakata ennustama, mis ehitussektorist tervikuna saab, kuid kvaliteetse sisekliima loojad lähevad täna väga hinda! Mõned väited:

  • Esimest korda on Eestis kriisi põhjuseks inimeste hirm tervise pärast
  • On teaduslikult tõestatud, et halb hingatava õhu kvaliteet põhjustab inimestel palju kroonilisi haiguseid ning enneaegset surma – see loob ka koroonahaiguste riskirühma
  • Juba esimeste SARS viiruste puhangute aegu tõestasid ASHREA teadurid statistiliste uuringutega, et halvasti ventileeritud ruumis levivad viirused õhu kaudu väga intensiivselt
  • Suurlinnades, tööstuspiirkondades ning tolmuste maanteede läheduses on ventilatsiooni ülesanne hoida siseruume välisõhu saaste eest
  • Ja lõpuks tahame või ei, meie kliimas elavad inimesed 80 % oma ajast siseruumides

 

Seetõttu julgustan kõiki ventilatsiooni ala inimesi olema uhked oma kätetöö eest ning vastutustundlikud inimeste tervise suhtes.

Minuni on jõudnud kuuldused, kus majanduskriisi ettekäändeks tuues survestatakse projekteerijaid ja paigaldajaid soodsama ehitushinna nimel tegema järeleandmisi nii kvaliteedis kui ka ehitusnormide tõlgendamisel.

Meie sõnum on – tehke vähem, aga hästi ja õiglase hinna eest!

ETS NORD pere on enda jaoks läbi mänginud erinevaid stsenaariume töömahu languse puhuks. Oleme valmis vajadusel võtma palgata puhkuseid ning inimesi koondama, keskenduma uute toodete ja teenuste viimistlemisele, et pakkuda veelgi paremaid lahendusi.

Mida meil ei ole võimalik teha, on hindade langetamine mahtude kahanemise puhul – seda ei saa kahjuks teha ilma kvaliteedis järele andmata ja seda teed me ei ole nõus minema.

Soovime kõigile oma partneritele rohkem vastutustundlikku ettevõtlust ja hoolt inimeste tervise eest!

Parimate koostöösoovidega

Urmas Hiie

Juhatuse esimees, Tootmine ja arendus